Tidernas dyraste filmer
Det finns onekligen många filmer som kostat en slant att producera. Ofta är det påkostade rymdepos med mycket effekter som drar iväg på filmnotan, men det behöver inte alltid vara fallet. Ett exempel är en av Sveriges genom alla tider dyraste film, filmatiseringen av Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Med sina 63 miljoner är den dock en studentfilm i jämförelse med de allra dyraste.
Intresset för att producera film
Intresset för att producera film är större än någonsin. Även företag väljer att marknadsföra sig via filmer. Det är även populärt att göra företagsfilm för att kommunicera ett särskilt budskap. Filmens medium är direkt och kan förmedla väldigt mycket information. Vill man motivera sin lilla filmbudget för chefen kan man gott jämföra med vad en film kan kosta. Nedan kommer några världens dyraste filmer utan särskild ordning. Observera att priserna är i dollar, så lägg på en nolla för att få den svenska kostnaden.
King Kong
Den här actionspäckade rullen gick loss på hela 246 miljoner dollar. Den gjordes 2005 och är bara en i raden av tolkningar av detta klassiska tema. Peter Jackson följde upp sin trilogi Sagan om ringen med en minst sagt lika spektakulär filmupplevelse. Filmen är lång, men det gör den ändå till en av de dyraste per minut räknat.
Avatar
En film i princip helt gjord i datormiljö är Avatar, skapad av James Cameron som även har med en annan film på denna lista. Här är det 3D-teknik på hög nivå. Och dyr sådan. Filmen är från 2009 och kostade 257 miljoner dollar. Även om det kostade så smakade det. Nära tre miljarder dollar kom tillbaka från intäkterna till filmen, så det var en ren vinstaffär för investerarna.
Waterworld
Här är en film som balanserar mellan att vara kult och kalkonförklarad. Waterworld med Kevin Kostner, från 1995, kostade hur som helst hela 262 miljoner dollar. Länge var detta den dyraste filmen, men har blivit frånåkt sedan länge. Än så länge har den inte riktigt gått med vinst.
Trassel
En annan film som bevisar att det kan löna sig att lägga en slant på film är Disneyfilmen Trassel från 2010, som kostade 277 miljoner dollar men bringade in över en halv miljarder dollar tillbaka. Det är dubbelt upp och säkert många glada finansiärer.
Titanic
En riktig klassiker är James Camerons stora film Titanic, om fartyget med samma namn. Filmen blev en storsuccé 1997 då den kom. Med sina 290 miljoner dollar räknas den än i dag som en av de absolut dyraste filmerna som producerats. Den har dock samlat in över två miljarder dollar i inkomst. Filmen har älskats av många generationer och är svårslagen som mastodontfilm.