Blog

Sagan om Ringen, 2000-talets första klassiker

7 jul 2019 0

J.R.R Tolkien var en engelsk professor som föddes i början av 1900-talet och dog år 1970. Tolkien hade stor kunskap inom litteratur, språk, och art. Efter att ha tjänstgjort för militären under det första världskriget så valde britten att påbörja sin väg till att bli en unversitetsprofessor. Trots att detta var hans heltidsjobb så skrev Tolkien en stor mängd utav böcker under hans fritid. De mest kända av dessa böcker har kommit att bli ett mästerverk i modern tid. Dessa böcker är trilogin av Sagon om Ringen. Efter att ha släppt trilogin under 1950-talet så dramatiserades dessa böcker slutligen under det första året utav 2000-talet. Sagan om Ringen, Sagan om de Två Tornen och Sagan om Konungens Återkomst kom att bli den moderna tidens representation av J.R.R Tolkiens: mästerverk skrivet under tidigt 1900-tal.

Filmerna handlar om den fiktiva världen Midgård där ett antal olika folkslag befinner sig. Hobbits, älver, dvärgar, orker, och människor alla har ett långt förflutet i detta land. Med ett otroligt djup tar filmerna tittaren på en resa igenom Midgårds berg och dalar vilket drar sig ifrån ondskans tidiga makt och dominans hela vägen fram till den goda sidans absoluta seger. Frodo, huvudpersonen i böckerna och i filmerna, är en hobbit som får tag i denna ring och får i uppdrag att tillsammans med ett väl utvalt följeslag ta denna ring och förstöra den för gott, vilket endast kan göras i Mordor. Tittaren följer med detta följeslag på en otrolig resa utav både gott och ont, kärlek och hat och mer än tillräckligt med spänning.

Sagan om Ringen filmades på Nya Zealand där vissa inspelningsplatser, som till exempel Hobbiton, har kommit till att bli enorma turistattraktioner för landet. De fantastiska berg, slätter, dalar och natur som kan hittas på Nya Zealand kom att passa perfekt in med Tolkiens beskrivning utav Midgård och valdes därför till att bli inspelningsplatsen för filmen. Filmcrewet spenderade hela två år i landet där det första året gick till att utforska naturen och hitta de absolut bästa platserna för filminspelning. Det är sagt att den brutala mängd av klättring och gång som delar av crewet utförde slutade med att en fåtal arbetare drabbades av artros. Artros är en sjukdom som bland annat kan finnas i knän, läs mer på https://www.artros.org, och kan orsaka problem för den drabbade att röra sig fullt ut.

Det andra året spenderades till filma in den första delen utav filmen, Sagan om Ringen: Härskarringen. Trots att CGI, en 3d programvara, nu kan producera bakgrunder och miljöer på ett bra vis och relativt billigt, så valde producenten Peter Jackson att använda sig utav naturens egna backdrops och bakgrunder. Produktion fick enormt med beröm ifrån tittarna för detta val.

luster