Blog

Klimatförändringar på filmduken – Hur miljökrisen skildras i modern film

5 mar 2025 0

Klimatkrisen på film: En översikt

Filmens värld speglar klimatförändringarnas komplexitet – från dystopiska framtidsvisioner till inspirerande dokumentärer. Filmmediet har blivit en arena där vi konfronteras med vår tids största utmaning, utforskar möjliga scenarier och söker efter lösningar. Allt detta i vår ständiga kamp för en hållbar framtid.

Tidiga varningar och väckarklockor

Redan på 1970-talet målade filmer som Soylent Green (1973) upp en skrämmande bild av en framtid präglad av överbefolkning, extrem hetta och resursbrist. Filmen, som utspelar sig 2022, visade en värld med döda hav och konstant sommarvärme, en direkt konsekvens av växthuseffekten. Blade Runner (1982) nämner inte klimatförändringar explicit, men den visuellt förorenade miljön i Los Angeles, som Svenska Dagbladet beskriver, skapar en stark känsla av dystopi och förfall. Dessa tidiga filmer visade hur miljöförstöring kunde användas för att skapa kraftfulla och varnande berättelser.

Dokumentärernas roll i klimatdebatten

Vid sidan av fiktionen har dokumentärfilmer blivit allt viktigare för att visa klimatförändringarnas verklighet. Al Gores En obekväm sanning blev en milstolpe och väckarklocka för många. Den presenterade den vetenskapliga grunden för global uppvärmning på ett pedagogiskt sätt. Nyare filmer, som Världen i växthuset del 1, går djupare in i vetenskapen och förklarar de underliggande mekanismerna. Bland annat visas den berömda Keelingkurvan, som illustrerar ökningen av koldioxid i atmosfären. I filmen beskrivs det träffande hur ”rytmen i atmosfären är ur lag”, vilket illustrerar den rubbade balansen i jordens klimatsystem. Mer information om filmen finns hos Film och Skola.

Personliga berättelser om klimatkrisen

Filmer belyser inte bara de vetenskapliga aspekterna, utan också de mänskliga konsekvenserna. Genom att följa enskilda individer och deras öden blir de stora, ibland abstrakta, problemen mer påtagliga och gripande. Personliga berättelser skapar identifikation och engagemang.

Ett utmärkt exempel är det filmpedagogiska paket som Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen erbjuder för årskurs 7–9. I detta material används dokumentären Greta (2020), som skildrar Greta Thunbergs engagemang och den globala klimatrörelsen. Filmen används som ett verktyg för att belysa klimatfrågan och den akuta klimatkrisen, men också för att inspirera unga till handling. Genom att visa en ung persons kamp för klimatet, blir filmen en stark inspirationskälla och en plattform för diskussion. Kulturförvaltningen beskriver hur filmen kan användas i undervisningen.

Hopp och lösningar i sikte

Trots den ofta dystra bilden finns det filmer som förmedlar hopp. 2040 – Framtidsfilmen, som Tidningen Syre nämner, visar upp positiva initiativ och teknologier. Även om filmen ibland kan uppfattas som naiv i sin teknikoptimism, fyller den en viktig funktion genom att visa att det finns vägar framåt.

Don’t Look Up (2021) erbjuder ett annat perspektiv. Denna satiriska film handlar om en komet som hotar jorden, men är egentligen en allegori över hur svårt det är att få samhället att lyssna på forskare som varnar för allvarliga faror, inklusive klimatkrisen. Filmen, som diskuteras i Tidningen Syre, belyser vikten av vetenskaplig kommunikation och samhällets ansvar.

Balansen mellan hot och handling

En överväldigande mängd skräckskildringar kan leda till maktlöshet. Därför är det viktigt att filmvärlden också lyfter fram lösningar och visar på möjligheter till positiv förändring. En balans mellan att visa problemets allvar och att inspirera till handling är nödvändig.

Filmskapare kan finna inspiration i de konkreta förslag som organisationer som Naturskyddsföreningen presenterar. Genom att fokusera på omställningen till förnybar energi och ett hållbart skogs- och jordbruk kan filmer bidra till nödvändig samhällsförändring. Naturskyddsföreningen erbjuder en översikt av klimatläget och vad som behöver göras.

Forskningens spegling i film

Det som skildras i filmer om klimatförändringar har ofta en stark koppling till vetenskaplig forskning. Studier, som de vid Göteborgs universitet, visar på allvarliga hälsorisker till följd av klimatförändringar, såsom ökad förekomst av astma och hjärt-kärlsjukdomar. Dessa konsekvenser syns ofta i filmer som gestaltar klimatkrisens effekter.

Filmen Världen i växthuset del 1 visar hur komplex vetenskap kan göras mer tillgänglig. Genom att visa Keelingkurvan, som illustrerar ökningen av koldioxid, visualiseras klimatförändringarnas vetenskapliga grund på ett pedagogiskt sätt.

David Attenboroughs dokumentärer, som Climate change – the facts, är utmärkta exempel på hur film kan användas för att informera och engagera en bred publik. Attenboroughs arbete, som nämns i Helsingborgs Dagblad, visar på filmens kraft att påverka. Detta arbete ligger i linje med Globala målen (mål 13), som understryker vikten av globalt samarbete för att bekämpa klimatförändringarna, en kamp som ofta skildras och problematiseras i just film.

Miljöteman i olika genrer

Miljöfrågor dyker upp i en mängd olika filmgenrer. Interstellar, som Miljö & Utveckling lyfter fram, skildrar en framtid där mänskligheten tvingas söka efter en ny planet. Jordens resurser sinar, och filmen utforskar de etiska och praktiska dilemman som uppstår. Den animerade filmen Wall-E visar en jord övergiven och täckt av sopor, men ger samtidigt en strimma av hopp. Robotarnas arbete för att återställa planeten symboliserar möjligheten till läkning och förnyelse, även efter en katastrof. Dessa exempel visar hur miljötemat kan integreras i vitt skilda berättelser och nå ut till en bred publik. Miljö & Utveckling listar flera filmer med miljötema.

Film som inspiration för en hållbar framtid

Film har en unik förmåga att beröra, informera och inspirera. Genom att presentera en helhetsbild – som inkluderar både hot och lösningar – kan filmmediet bidra till att öka vår förståelse och vårt engagemang för en hållbar framtid. Filmens kraft kan förhoppningsvis inspirera till handling och de genomgripande förändringar som krävs.

Vill du vara med och påverka. Upptäck fler filmer, engagera dig i en miljöorganisation, sprid ordet och delta i diskussioner. Varje handling räknas i kampen för en hållbar framtid.

luster