The Filth and the fury
Huruvida punken uppstod i USA eller i England är en fråga som har splittrat punkare i årtioenden. Men en sak är säker: utan det klassiska engelska punkbandet Sex Pistols hade punken förmodligen aldrig fått så stort genomslag som den faktiskt fick. Historien om Sex Pistols har allt: Sex, droger, bråk, skandaler och till och med två tragiska dödsfall som numera, tycka vad man vill, blivit ikoniska.
För den som är det minsta intresserad av musikhistoria i allmänhet och punkhistoria i synnerhet är Julien Temples numera klassiska dokumentärfilm The Filth and the Fury ett måste. Temple tecknar ett fint porträtt av ett bands uppgång och fall. Historien om både punken och Sex Pistols vävs genom sångaren Johnny Rottens politiska resonemang in i ett socialt sammanhang av politisk oro, avkolonisering, rasism, strejker och social misär. Någonstans där föddes det band som skulle bli ett långfinger åt hela etablissemanget och som skulle komma att chocka en hel värld med sin råa nihilism, sitt grova språk och sina våldsamma konserter.
Julien Temple har en sällsynt förmåga att få bandmedlemmarna att prata öppenhjärtigt och naket om såväl konflikter som vänskap och kärlek. Genom att filma de intervjuade bandmedlemmarna i motljus så att endast deras siluetter syns så hamnar berättelsen, snarare än intervjupersonerna själva i fokus, vilket är ett både snyggt och effektivt stilgrepp. Intervjuerna blandas med arkivbilder på ett så medryckande sätt att tittaren per automatik rycks in i berättelsen och står där i publiken och sjunger med i klassiker som Anarchy in The UK och God Save the Queen.
Missbruk och död
Även om historien om Sex Pistols i mångt och mycket är en historia om unga killar som visar fingret åt etablissemanget och som lever sina liv som de vill utan att be om lov, så innehåller den också en mörk och tragisk sida. Också porträttet av den ikoniska basisten Sid Vicious som mest är känd för sin oförmåga att spela bas tecknas med stor skärpa och empati. Historien med Sid fick sitt tragiska slut när hans flickvän Nancy Spungen hittades död på sitt hotellrum på det klassiska Chelsea Hotel i New York år 1978, varpå Sid häktades för mordet, för att bara månader efter att han släppts mot borgen själv hittades död i en överdos bara 21 år gammal. Här brister den annars så kaxiga Johnny Rotten i en fin sekvens av filmen där han ångrar att han inte kunde få honom att sluta knarka.