Blog

Terminator

20 maj 2019 0

Den populära filmserien Terminator får i höst en uppföljare i form av Terminator: Dark Fate. Den tar vid där Terminator 2 slutade och ska bortse från handlingen i filmerna som har släppts sedan dess. Många anser nämligen att dessa filmer inte har hållit lika hög kvalitet som föregångarna utan snarare varit ett sätt att mjölka pengar ur den populära Terminator-serien.

Vad som talar för att att Terminator: Dark Fate kan bli en värdigare uppföljare är att James Cameron, som skapade de första två filmerna, är tillbaka. Det är även Linda Hamilton som spelade den hårdhudade Sarah Connor i Terminator 2. Arnold Schwarzenegger är tillbaka även han, i rollen som terminatorn T-800.

Terminator är dock inte bara begränsat till filmerna utan det finns även nöjesparker i USA med olika typer av åkattraktioner och 3D-shower på temat. Som med andra populära storfilmer finns det även tillhörande datorspel, tröjor och en hel del annat att köpa för fansen. Hos Din Tårta går det till exempel att köpa tårtor med motiv från populära filmer, om man inte nöjer sig med en vanlig prinsesstårta.

The Terminator

Hela serien började med filmen The Terminator från 1984. Det var en lågbudgetfilm med science fiction-tema från James Cameron som dock visade sig bli väldigt populär. Filmen utspelar sig år 2029 då det AI-styrda militära datornätverket Skynet har blivit självmedvetet och vänt sig mot mänskligheten genom att skicka maskiner och mördarrobotar mot dem.

En motståndsrörelse bildas dock av människorna och den leds av John Connor. Därför skickar Skynet en terminator tillbaka i tiden till 1984 för att döda hans mor, Sarah Connor, innan hon har hunnit föda John. Terminatorn, av modell T-800, spelas av Arnold Schwarzenegger och filmen innehåller den numera klassiska filmrepliken “I’ll be back!”.

Terminator 2: Judgment Day

Det riktigt stora genombrottet kom dock i och med uppföljaren Terminator 2: Judgment Day 1991. Även i den filmen spelar Arnold Schwarzenegger huvudrollen som T-800, men har nu programmerats om till att skydda Sarah Connor från en annan terminator. Den onda terminatorn är av en nyare och mer avancerad modell, kallad T-1000, som kan ändra form och skepnad.

För sin tid hade Terminator 2 väldigt avancerade och snygga visuella effekter, som tittarna fick prov på när T-1000 visades i bild. Bland annat visas scener där T-1000 övergår från vad som mest liknar smält kvicksilver till fast form.

Terminator 3, 4 och 5

Uppföljarna Terminator 3: Rise of the Machines, Terminator Salvation och Terminator Genisys togs dock inte emot lika väl av publiken. I den kommande Terminator: Dark Fate kommer filmskaparna som sagt ignorera handlingen i dessa tre filmer och istället fortsätta där Terminator 2 slutade. Till exempel var Sarah Connor död i Terminator 3, men spelar en av huvudrollerna i den kommande filmen. TV-serien Terminator: The Sarah Connor Chronicles från 2008 till 2009 utspelar sig också efter handlingen i Terminator 2 och fick ett bättre mottagande av fansen.

luster