Blog

Super Mario Bros – filmen

15 jan 2021 0

Den kanske mest älskade videospelskaraktären Super Mario debuterade redan 1981 i arkadspelet Donkey Kong. Då var han en anonym figur som gick under namnet “Jumpman”. När han slog igenom i TV-spelet Super Mario Bros var det dock med dunder och brak. Spelet, som släpptes i Japan 1983, skulle komma att sälja i mer än 40 miljoner exemplar och hålla titeln som det bäst säljande TV-spelet någonsin fram tills dess att Wii Sports släpptes 2006.

Super Mario finns överallt

Det är inte så konstigt då att Super Mario under lång tid varit en mångmiljardindustri. Förutom en lång serie TV-spel kan du i köpa i princip vad som helst med Mariotema. Hos https://gameloot.se/ kan du hitta ryggsäckar, leksaksfigurer, prydnader, planscher och mycket annat som pryds av Mario eller någon av hans vänner som prinsessan Peach, Luigi, Yoshi och så vidare. Sedan gjorde man förstås film av Super Mario. En film som fått rykte om sig att vara en tidernas sämsta filmer.

Filmatiseringen från 1993 är en dålig klassiker

Det är inte direkt som att det saknas exempel på dåliga filmer som bygger på TV-spel. Filmen om Super Mario Bros som hade biopremiär 1993 betraktas dock i efterhand som något i särklass. Bara en sådan sak som att den brittiske skådisen Bob Hoskins kallade det för den värsta filmen han någonsin varit med i, och han var med i mängder av filmer under sin långa karriär.

Inte genomusel

Nu är det egentligen inte en film som är rakt igenom dålig. Skådespeleriet och effekterna håller till exempel tillräckligt hög klass hela vägen igenom för att göra filmen underhållande. Dess största brist är snarast att den är dålig på sätt som verkligen räknas, manuset är verkligen katastrofalt dåligt. Duktiga skådespelare som Hoskins och Dennis Hopper har helt enkelt inte särskilt mycket att jobba med. Trots detta (eller kanske tack vare detta) betraktas filmen om Super Mario numera som något av en kultklassiker. Om du inte har sett den tycker jag därför att du ändå ska ge den en chans. Men förvänta dig inte något mästerverk i ordets rätta bemärkelse.

luster