Blog

Science-fiction

21 maj 2019 0

Science-fiction är en populär kategori filmer som har en lång historia. En av de första science fiction filmerna som producerades är den franska filmen Le Voyage dans la Lune som kom ut redan 1902 och handlar om en grupp astronomer som reser till månen.

Science-fiction filmer kännetecknas av ett användande av fantasifull vetenskapsbaserad teknologi och framtidsscenarion innehållande allt från artificiell intelligens och sofistikerade rymdskepp till alternativa fenomen som inte är fullt accepterade eller rent av helt avisade inom mainstream vetenskapen såsom utomjordingar och tidsresor.

Science-fiction inspirerar oss likväl som det ger oss ett varnande finger om vart teknologi och vetenskap kan leda oss.

Star Trek

En av dem mest framgångsrika märken inom science-fiction är Star trek. Det sändes för första gången redan på 1960-talet och visar upp en framtid där människan har gett sig ut bland stjärnorna och utforskar allt som finns att upptäcka.

Genom åren har det skapats flera olika serier och filmer baserade i detta universum med blandad framgång och många av dom påhittade teknologiska framstegen som demonstrerades i ursprungserien har blivit en verklighet i dagens samhälle. Ett exempel på detta är dem självöppnande dörrarna som fanns på skeppet Enterprise som serien utspelade sig kring.

Den senaste inkarnationen av Star Trek är serien discovery som började sändas 2018 och bryter mot den klassiska formen tittare har vant sig vid genom att fokusera på en enda lång story över det traditionella formatet med fristående avsnitt.

Star Trek skapades av manusförfattaren Gene Roddenberry som tyvärr avled 1991 vid 70-års ålder.

Star Wars

Ett annat otroligt populär märke inom science-fiction är star wars. Star wars skapades av George Lucas och kom först ut som en trilogi med första filmen redan 1977 och avslutades med den sista filmen 1983. Star wars har haft en enorm påverkan på populär kulturen och har inspirerat många filmskapare att förverkliga sina idéer.

Star wars utspelar sig i en annan galax för längesedan och originalfilmerna handlar om ett pågående krig mellan ett diktatoriskt imperium med sikte på att kontrollera hela galaxen och en ung hjälte vid namn Luke Skywalker som dras in i konflikten och börjar kämpa för motståndsrörelsen. Under resans gång upptäcker han sin koppling till en mystisk förmåga kallad ”The force” som ger utövaren en rad olika förmågor.

Sedan filmerna kom ut har det publicerats otaliga böcker, spel, leksaker m.m men några nya filmer dröjde ända till 1999 då det kom ut en ny trilogi som fokuserade på tiden innan dem föregående filmerna och berättade hur Anakin Skywalker blev den ökända Darth Vader samt visade Kejsaren Palpatines väg till makten. Dessa filmer möttes med stor entusiasm och långa köer där en bra skaljacka för kallt väder hade varit en bra idé när man väntade i timmar på att köpa biljetter.

Efter dessa filmer kom det ut en ny trilogi med start 2015 som utspelar sig en tid efter orginaltrilogin och följer en ny ond supermakt som har rest sig ur spillrorna från imperiet och en ny grupp hjältars kamp mot detta nya hot.

luster