Blog

Sängkammartjuven 1959

19 maj 2019 0

Sängkammartjuven är en svensk klassisk komedi som hade premiär på annandagen 1959. Filmen skrevs och regisserades av Göran Gentele som året innan hade gjort Fröken April. Sängkammartjuven är en romantisk förväxlingskomedi med många ur den tidens svenska skådespelarelit i rollistan. Det var Europafilm som stod för filmproduktion och distribution. Filmen hade samtidig premiär över i stort sett hela landet.

Bland de i Sverige världsberömda skådespelarna kan några speciellt omnämnas. Den manliga huvudrollen spelades av Jarl Kulle och den kvinnliga av Gaby Stenberg. Det här var långt innan Jarl Kulle började läsa “Nyårsklockorna” på Skansen varje nyårsafton. Två andra av dåtidens storheter i filmen, var Lars Ekborg och Lena Söderblom. Filmen kom ett decennium före Ekborgs allt för tidiga död och innan han hade varit med i “Partaj” och skrikit om Nisse Hult och “Bunta ihop dom”. Lena Söderblom, dotter till den mycket folkkäre skådespelaren Åke Söderblom, hade bara några år tidigare börjat sin filmkarriär med att spela lättklädda damer i några av 1950-talets filmer om “den svenska synden”.

En av Filmsveriges verkligt stora, både som karaktärs- och komedieskådespelare, Douglas Håge, gjorde i Sängkammartjuven sin sista roll. Han avled en månad innan filmen hade premiär. Douglas Håge är kanske mest känd för sina folkkära rolltolkningar av den hunsade Lilla Fridolf, både i radio och på film. Hjördis Pettersson, som i filmerna om Lilla Fridolf spelade hans gamla huskors Selma, gör också en liten roll i Sängkammartjuven. Sist men inte minst gjorde Björn Gustavsson en av rollerna i filmen. En ung Gustavsson, långt innan han porträtterar den vankelmodige studierektor Bertilsson i “Enkelstöten” och “Dubbelstöten”, eller den illustra Dynamit-Harry i filmerna om Jönssonligan.

Handlingen i filmen går i korthet ut på en rad förvecklingar. Stenberg har just ärvt många miljoner av sin avlidne make – direktör Messing. På flyget mellan Stockholm och Köpenhamn möter hon en gammal ungdomskärlek, författaren Wenkel, spelad av Kulle. De samlade journalisterna på Bromma flygplats får för sig att det är något mellan de två, vilket fru Messing förnekar. Journalisterna skriver om det i alla fall, och den fattige författaren njuter av den nya uppmärksamhet han vunnit. Fru Messings assistent, Lola, spelad av Söderblom, blir kär i sonen till Messings advokat, Anders, spelad av Ekborg. En bror till Lola, spelad av Gustavsson är den verklige sängkammartjuven, och han utnyttjar sin systers anställning hos mångmiljonärskan för att komma över mer byten och juveler. Efter några förvecklingar, då först författaren Wenkel har misstänkts vara sängkammartjuven, eller åtminstone en solochvårare, förenas paret Messing och Wenkel, samtidigt som den unge assistenten Lola får sin Anders.

Kritikerna var inte så förtjusta i denna enkla fars. De tyckte historien var platt, och karaktärerna intetsägande. Dock älskade biopubliken filmen, som det plägar vara med filmer som inte kritikerna gillar. I filmen förekommer även en del sångnummer framförda av Stenberg, Kulle och Gustavsson. Filmen är barntillåten och censuren hade inget att invända mot den, dock har de kapat två minuter från originalet. Vill du ha en lite småmysig nostalgitripp, samtidigt som du får några skratt, laddar du ner Sängkammartjuven, stänger av mobilen, och sätter dig på bästa platsen i soffan och tittar på filmen.

luster