Blog

Sällskapsresan

17 apr 2019 0

Den här klassikern från 1980 i regi av Lasse Åberg är det knappast någon som har missat. Med hela titeln “Sällskapsresan – eller finns det svenskt kaffe på grisfesten” har den redan där ringat in vad den handlar om: en utlandsresa i grupp till ett land där man har grisfest, en komedi eftersom någon uppenbarligen fråga efter svensk kaffe och humorn består av att man skämtar om svenskar och hur vi beter oss utomlands (eller hemma, för den delen). I rollerna syns Lasse Åberg själv, Jon Skolmen, Kim Anderzon, Sven Melander, Magnus Härenstam med flera.

Filmen börjar med att Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg) besöker psykologen för att bli av med sin flygrädsla. “Jag kan flyga, jag är inte rädd” är vi nog många om upprepat, på skoj eller på allvar, sedan filmen kom för omkring 40 år sedan. Det är i den här första filmen han lär känna norrmannen Ole (Jon Skolmen) som han sedan fortsätter att umgås och resa med i uppföljarna till filmen. De blir det omaka radarparet: den alltid lika töntige Stig-Helmer och så Ole som är mer streetsmart och, framför allt, tekniskt intresserad. Han vill gärna ha det senaste inom det elektroniska.

I Sällskapsresan åker de till Gran Canaria, till den påhittade semesterorten Nueva Estocolmo och vi lär känna många udda och komiska filurer, varav några återkommer i senare filmer. Här är alltifrån paret som är på bröllopsresa till de hyfsat berusade männen som letar efter Pepes Bodega (där de vill köpa åttioprocentig rom. Precis som i de andra filmerna ryms här lite romantik (främst för Stig-Helmers och Oles del), lite småbrottslighet, en och annan förveckling och många både tidstypiska och väldigt pinsamma situationer. Filmen har blivit en klassiker och det är många som kan flera citat från den, som “Fan vad solen tar här nere” när Berra och Robban somnat i solen och glömt smörja in sig.

Filmen finns att se online och man behöver ingen avancerad utrustning med projektor och filmduk för att se den. Det räcker bra med en begagnad macbook air och en internetuppkoppling. Vill man se den ostört kan det vara bra att ha ett par hörlurar att koppla in i sin macbook air. Sedan är det bara att poppa popcorn och sätta igång och streama filmen.

Sällskapsresan fick flera uppföljare, varav de första två är de som kom under 1980-talet och som räknas till de klassiska Sällskapsresanfilmerna:

  • Sällskapsresan 2 – Snowroller handlar om när Stig-Helmer åker ner till Alperna för att åka skidor. Stig-Helmers utrustning är nästan hämtad från Gustav Vasas tid, medan Ole har en toppmodern utrustning med alla finesser.
  • SOS – en segelsällskapsresa utspelar sig i den svenska skärgården. Det börjar med att Ole och Stig-Helmer ska på maskerad, men hamnar istället på en pråm.

De båda uppföljarna följer ett liknande mönster som den första och har ett likartat (och delvis samma) persongalleri, men en ny story för varje resa. Man förstår också att Stig-Helmers tidigare kärlekshistoria hunnit ta slut när nästa film börjar.

luster