Blog

Reservoir dogs

28 feb 2019 0

Quentin Tarantino är de rappa replikernas mästare men också en mästare i att skildra kriminella miljöer. De flesta minns förmodligen första gången de såg Pulp Fiction och hur de slogs av ett nytt sätt att berätta en historia, men också av alla snabba ordväxlingar och bevingade ord som såväl filmnördar som vanliga filmtittare bär med sig än idag. Och otaliga är de biobesökare som sedan dess vallfärdat till biosalongen för att se Tarantinos nästa mästerverk, oavsett om det utspelat sig i Andra världskrigs- eller Westernmiljö, ofta med karaktärer som inte alltid har en alltför stor respekt för lagen.

En klassiker det inte talas lika mycket om är dock Quentin Tarantinos debutfilm från 1992, nämligen Reservoir dogs som redan när den kom tog såväl publik som kritiker med storm. Filmen handlar om en grupp tjuvar i svarta kostymer och solglasögon som ska råna en juvelbutik. Den stiliga och stilrena klädseln sägs ha två förklaringar. Nummer ett är att om alla rånare är klädda i svart kostym så blir de svårare att identifiera. Nummer två är det något mer triviala skälet att alla ser bra ut i svart kostym. För att inte komma varandra för nära och därmed kunna ange varandra i händelse av att de arresteras så har samtliga tilldelats färgnamn som exempelvis Tarantinos egen karaktär Mr Brown.

Vad rånarna inte känner till är att en av dem är en ”råtta” som angett dem till polisen, vilket leder till att rånet går åt skogen och flera av dem blir gripna eller skjutna. Filmen utspelar sig till största delen i den lagerlokal där rånarna skulle mötas efter rånet och vi får följa Mr Oranges (Tim Roth) kamp för överlevnad efter ett skott i magen, Mr Pinks (Steve Buscemi) paranoida försök att förstå vem som förrådde dem, Mr Whites (Harvey Keitel) försök att få de andra att lugna ner sig och Mr Blondes (Michael Madsen) hänsynslösa tortyr av den polis som han lyckats få med sig vid flykten.

Musikaliskt berättande

Liksom i alla Tarantinos filmer så spelar musiken en stor roll, denna gång i form av K-Billy som spelar en rad olika odödliga klassiker som Sandy Rogers Fool for Love eller George Baker Selections Little Green Bag, som för evigt kommit att förknippas med filmen. Detta gäller inte minst Stealers Wheels Stuck in the middle with you som spelas under den klassiska scenen när Mr Blonde torterar polisen och som parodierats ett flertat gånger i såväl USA som i Sverige och i andra länder.

Ett måste för såväl Tarantinoälskare som för andra

Reservoir dogs är ett måste för alla som älskar klaustrofobiska filmer med rappa repliker och grym musik. En av Tarantinos största mästerverk vars små inspelningsresurser gör den mer intim än hans senare actionspäckade filmer.

luster