Blog

Oceans eleven

4 jan 2019 0

Kriminalfilmer där polisen jagar de elaka skurkarna i alla ära, men ingenting går upp emot att få följa brottsligheten ur skurkarnas och tjuvarnas perspektiv. Ett av de stora mästerverken när det kommer till att följa en grupp mästertjuvars väg från planering till genomförd kupp är Steven Soderbergh odödliga film Ocean´s eleven med George Clooney i huvudrollen som den intelligente och arrogante mästertjuven Danny Ocean.

George Clooney är inte den enda stjärnan i denna stjärnspäckade nyversion av den gamla Frank Sinatraklassikern Ocean´s eleven från 1960. I rollerna återfinns bland annat Brad Pitt, Bernie Mac, Julia Roberts, Elliott Gould, Matt Damon och många, många fler som tillsammans skapar ett odödligt mästerverk värt att se om och om igen.

Filmen handlar om hur den nyss frigivna mästertjuven Danny Ocean sätter samman ett team av 11 inbrottsexperter för att genomföra tidernas största kupp mot de tre mest inkomstbringande kasinona i Las-Vegas, som alla ägs av hans nemesis Terry Benedict. Varje medlem har sin specialitet och ingen kan undvaras oavsett vilka problem gruppen stöter på under resans gång. Snart uppdagas det att Danny Ocean har privata skäl att genomföra kuppen vilket riskerar att skapa problem som de övriga inte skrev under på.

Uppsving för heist

När nyversionen av Ocean´s eleven kom 2001 innebar den ett stort uppsving för den så kallade heistgenren som också originalet var en del av. Filmen utmärker sig med ett mycket välskrivet manus, snabba replikväxlingar, mycket humor och fantastiskt kamera- och filmtekniskt arbete. Tittaren sitter ständigt med hjärtat i halsgropen och funderar på hur den fräcka gruppen ska lyckas genomföra det omöjliga eller falla på vägen. Filmen togs emot väl av såväl tittare som av kritiker och står sig stark än idag både inom sin genre och i filmvärlden i stort.

Filmen är en del i en serie av tre där alla filmer är lika starka och välgjorda som den första och där de olika filmernas handlingar förvisso har gemensamma drag men ändå lyckas uppnå originalitet. 2017 tillkom ytterligare en fristående del i serien när de manliga karaktärerna byttes ut mot kvinnliga mästertjuvar med Sandra Bullock i spetsen i filmen Ocean´s 8, men tyvärr tycks inte denna version ha fått samma genomslag som sina föregångare. Men vem vet. Kanske får vi se flera uppföljare till denna klassiska filmserie.

luster