Blog

Nostalgiska svenska filmer

8 jun 2019 0

Nu när den varma sommaren med sol, bad och grillkvällar nalkas, spenderar vi mindre tid inomhus och per automatik även mindre tid framför tv-apparaten. Det är fullt förståeligt då vi i Sverige vanligtvis inte är bortskämda med himlens gula lampa, och därmed bör ta vara på alla chanser vi kan för att känna de sköna strålarna mot huden.

På vinterhalvåret är livet helt annorlunda. Man spenderar mycket tid hemma och inomhus för att slippa kyla, regn och vind. Det skönaste är ju då att bara lägga sig i soffan och titta på tv med en varm kopp te och en filt eller ett täcke över sig. Det blir lätt att man plöjer igenom filmer och serier på diverse streamingtjänster som har ett enormt utbud. Men någon gång tar det slut eller så har man kommit så pass långt i en serie att man måste vänta en vecka på att nästa avsnitt släpps. Det kan vara frustrerande och man får svårt att veta vad man ska fördriva kvällarna med fram till dess.

Varför då inte ta chansen att väcka upp nostalgin och ta sig an ett par riktigt klassiska svenska filmer som är lika bra eller roliga varje gång man ser dem?Vilka filmer är det, tänker du då?

Nedan kommer du därför få två tips på svenska filmer som du med största sannolikhet kommer tycka är bra. Tillhör du även den skaran som inte sett någon av nedanstående filmer, så är det bara att gratulera! Då är det bara att baka en tårta och köpa ballonger, för då har du några härliga filmfester framför dig. Håll till godo:

  • Vi hade i alla fall tur med vädret. Detta är en svensk komedi från 1980 med bl.a. Claire Wikholm och Rolf Skoglund i huvudrollerna. Filmen handlar om familjen Backlund som ska ge sig iväg på en efterlängtad husvagnssemester. Men i stort sett ingenting går enligt plan och varje familjemedlems envishet gör att denna film leder till många skratt. År 2008 kom även en uppföljare till filmen.
  • Ondskan. Denna film från 2003 är baserad på en bok av Jan Guillou och det är i denna film som Andreas Wilson fick sitt stora genombrott. Filmen handlar om Erik Ponti som med en bråkig uppväxt slutligen hamnar på Stjärnsberg, en dyr internatskola. På skolan tillämpas kamratuppfostran, men Erik kan inte hålla sig i bakgrunden när de äldre eleverna hånar och misshandlar hans vänner. Erik är van vid att slåss och är väldigt vältränad, så därför har han inga problem att skydda och stå upp för sig själv så länge de äldre eleverna inte är flera stycken som går på honom samtidigt. Filmen är väldigt bra och spännande och man slits mellan hopp och förtvivlan över hur det ska gå för Erik och hans närmsta vänner, i synnerhet för Pierre. Definitivt en film värd att se.

Det finns många fler nostalgiska filmer som exempelvis Yrrol och Tomten är far till alla barnen. Därmed kommer du säkert kunna njuta av lite härlig svensk nostalgi.

luster