Blog

Modstrilogin lever än

22 Dec 2018 0

Modstrilogon är en av de mest klassiska svenska dokumentärserierna som regisserats av dokumentärfilmaren Stefan Jarl. Filmerna fick nyligen nytt liv när

Folkets bio släppe dem och en rad andra filmer i digitaliserad form 2018. Serien består av Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet, och är en fin men ändå rå berättelse om den svenska välfärdens sociala baksida med missbruk och fattigdomåren 1968-1992.

Dom kallar oss mods

I den första filmen Dom kallar oss mods lever Kenta, Stoffe och deras vänner i en till synes bekymmersfri tillvaro med cannabis och alkohol även om flera av dem också är medvetna om det destruktiva i deras livsstil. Många kommer från en trasslig uppväxt och det som verkar vara ett fritt och härligt liv tycks i förlängningen inte leda till den lycka som de först tycks tro.

Ett anständigt liv

I den andra filmen har friheten ersatts av misär. Gänget är splittrat, Kenta är alkoholiserad och Stoffe har fastnat i ett heroinmissbruk som till slut tar hans liv, liksom det tog många andras liv på offentliga toaletter och i trappuppgångar. Filmen är en rasande uppgörelse med samhällets oförmåga att hantera samhällets olycksbarn och som låter dem dö i rännstenen.

Det sociala arvet

I den sista delen står modsens barn i fokus och frågan ställs hur starkt det sociala arvet är. Är barnen dömda till att leva och dö som sina föräldrar eller lyckas de skapa sig en bättre framtid? Det sociala arvet är en välbehövlig ljusglimt i tillvaron efter andra filmens stenhårda misär.

Hela modstrilogin är ett måste för alla dokumentärfilmsälskare samt alla som är intresserade av svensk modernhistoria.

luster