Blog

Filmindustrin och miljön

26 mar 2020 0

Allteftersom världen blir allt mer medveten om hur viktigt det är att vårda miljön, desto mer börjar det märkas i filmer och bland stjärnorna själva. Medan vissa skådespelare som Leonardo di Caprio länge har varit förkämpar för naturen – han träffade nyligen vår egen Greta Thunberg – så har andra blivit mer aktiva på senare år.

Med scenarion som handlar om hur människan behandlar sin omgivning och hur naturen reagerar genom att ta hämnd finns det idag ett stort antal filmer som har miljön som tema. Förutom att inspirera filmindustrins många medarbetare att öka sin hållbarhet så påverkar det även publiken, och alla försök att främja djur och natur bör välkomnas av alla. Många som själva arbetar inom just film uppmanar nu hela industrin att satsa mer på hållbarhet innan det är för sent.

Elfordonen ökar

I Sverige har vi idag en stor ökning på elfordon och det går hand i hand med den ökade miljömedvetenheten. Det har därför blivit mycket populärt att skaffa en vässla, dels för att de är billiga i drift men också då de är enkla att ställa undan. Bland de många celebriteter som hakat på denna trend återfinns bland annat Ashton Kutcher som i intervjuer manat fler att följa hans exempel och att el-scootrar gör världen till en bättre plats. Will Smiths son Jaden är en annan som stoltserat med att välja el framför bensin, liksom australiensiske Hugh Jackman och Peter Dinklage från Game of Thrones. Vissa filmstjärnor väljer att ha coola elbilar istället för scootrar, och till dem hör bland annat kompisarna Brad Pitt och George Clooney, men också Robert Downey Jr., Arnold Schwarzenegger och, självklart, Leonardo di Caprio.

Filmer om naturen

Från miljötänket har en hel hord av filmer vuxit fram, särskilt inom katastrofgenren som går ut på att världen hotas av klimatförändringar eller otäcka naturfenomen. I filmen The Day After från 2004 får publiken bland annat vittna hur flygplan och helikoptrar fryser till is mitt i luften och hur hela New York får ett arktiskt klimat. I dokumentärfilmen En obekväm sanning från 2006 visar Al Gore vad den globala uppvärmningen gör med vår planet och år 2017 kom en uppföljare till den.

Även inom skräckgenren finns det filmer som handlar om naturens hämnd och en av de märkligaste är M. Night Shyamalans film The Happening från 2008 där stora grupper människor börjar begå självmord ute i parker och på torg. Så småningom visar det sig att det är växter som utlöser ett toxin mot mänskligheten för att själva kunna överleva, och är filmregissörens version av hur viktigt det är att behandla miljön väl.

Filmer har redan från första början reflekterat sin samtid och det är knappast någon tillfällighet att just miljön betonas så mycket idag. Förhoppningsvis kommer det att leda till ökad medvetenhet och större satsning på ett grönt liv för allas vårt bästa.

luster