Blog

Film för hela slanten

22 maj 2019 0

Filmer är mycket underhållande att titta på och det har nu blivit dags för en artikel som handlar om några spännande eller intressanta sådana.

En film som har blivit mycket populär bland hbtq – kretsar är filmen Rocky Horror Picture Show som är en rätt knasig och rolig musikal. Den innehåller inte några parader eller några Prideflaggor utan handlar istället om olika slags monster och annat. Det är en rätt udda film på flera vis.

En annan film som kanske går hem i samma kretsar är musikalen Hair, som har ett väldigt starkt antikrigsbudskap och innehåller bland annat den lite lummiga låten Age of aquarius. Hair handlar om en långhårig hippie som inte vill ta värvning i armén och dess strikta, auktoritära miljöer. Istället väljer han friheten, det långa håret och kärleken och blommorna i flower power – hippieskretsar. Hair är en energisk och sprudlande film, full av energi.

Om man istället är ute efter ett drama i mer historiska miljöer kan man kolla in en annan film som är sprillans ny. Miljöerna är historiska men de flesta känner nog igen sig ändå för filmen Pond Life utspelar sig på 1990-talet så även om miljöerna är historiska är de ju knappast uråldriga precis.

Filmen utspelar sig i en liten arbetarklassby i England, i området South Yorkshire. Där kretsar mycket kring en gruva där många arbetar. Filmen bygger på ett manus till en pjäs. Richard Cameron har tagit sitt eget manus till en pjäs och anpassat det, gjort om det till ett filmmanus. Det fungerar ypperligt även på den vit duken. Och filmen är full av tidsmarkörer som ger en känsla av tidigt 1990-tal. Inte minst den gamla hiskeliga låten Cotton Eye Joe av bandet Rednex. På tv-skärmarna och i nyhetstidningarna syns den gamla brittiska politikern Tony Blair.

I den lilla byn bor ett par ungdomar som är på väg med rasande fart in i tonåren och snart lämnar barndomens enkelhet bakom sig. Det är svårt att inte bli nyfiken och vilja veta mer om dessa unga karaktärer när deras nyfikenhet på vuxenvärlden frontalkrockar med deras barnsliga söthet. Filmen innehåller även en damm, men den handlar mer dammen som en allmän mötesplats än om dammens djurliv, fiskar och känsliga ekosystem. Däremot är den lilla byn som filmen utspelar sig i ett fascinerande mänskligt ekosystem.

Om Pond Life är en film som letar sig till biograferna i Sverige eller om den stannar i Storbritannien är frågan. Kanske blir det en film som släpps direkt på dvd och bluray.

Om man är sugen på något mer lättsmält och barnsligt, med en mer direkt humor av ett simplare slag är kanske istället den barnvänliga filmen Detective Pikachu något att gå och titta på. Filmen kretsar kring en pokemonvarelse, den lilla Pikachu, som kan prata, och hur han hamnar i kontakt med en detektiv. Den mänskliga detektiven och den lilla pikachukrabaten hamnar på roliga äventyr tillsammans och drar ett och annat grovt skämt också. Knappast årets bästa film, men kanske en av vårens roligaste.

luster