Blog

Den enfaldige mördaren

24 okt 2018 0

Hasse Alfredsson är förmodligen mest känd för att tillsammans med sin parhäst Tage Danielsson ha skrivit och framfört oförglömliga sånger, sketcher och revynummer med skratt och glädje som främsta mål. Men faktum är att Hasse Alfredsson hade en mörkare sida som inte minst visade sig i hans egen filmproduktion. Den enfaldige mördaren från år 1982 är kanske en

av hans mörkaste berättelser som dessutom bygger på hans roman En ond man, från 1980. Berättelsen utspelar sig i Skåne under 1930-talet och huvudrollen som spelas av Stellan Skarsgård är en ung harmynt man som av sin omgivning anses vara lite efter, inte minst eftersom hans harmynthet gör att han pratar otydligt.

Hans husbonde, fabrikör och godsägare John Höglund, som i sin tur spelas av Hasse Alfredsson är en sällsynt elak och sadistisk person som ständigt klankar ner på den harmynte undersåten och kallar honom idiot. Genom sin vänskap med en rullstolsbunden kvinna lyckas han rymma och få arbete hos kvinnans far istället för att arbeta gratis hos fabrikören, vilket Höglund inte ser på med blida ögon och en konflikt uppstår som kommer att få oanade konsekvenser.

Den enfaldige mördaren är en fin och sorglig berättelse om den lilla mannens strävan under den rika mannens stövel, om vänskap, lojalitet och inte minst om hat och hämnd. Filmen tar också upp allvarliga ämnen som svensk nazism under 1930-talet, kvinnoförtryck och klassklyftor. Den visar också att Hasse Alfredsson hade både större bredd och djup än vad han visade på revyscenen och genom detta mästerverk skrev han också in sig som en av Sveriges stora dramaregissörer.

Filmen togs väl emot av kritiker när den kom och hyllades till och med av Ingmar Bergman samt tilldelades två guldbaggar.

luster