Blog

Begravningar i film

3 sep 2019 0

Begravningar hör för många till de absolut svåraste stunderna i livet. Oavsett om du kände den avlidne väl eller om det var en avlägsen bekant så är begravningar knappast några lyckliga tillställningar. Om du står inför det svåra att arrangera en begravning och bor i Stockholm med omnejd kan du kontakta en begravningsbyrå i Stockholm som kan hjälpa dig i en tid då du behöver det som mest.

I filmernas värld kan begravningar vara något helt annat. På film kan begravningar vara sorgsna eller komiska, ibland bägge delarna på samma gång. Här kan du läsa om några av filmhistoriens mest berömda begravningar.

Leva och låta dö

Den här klassiska bondfilmen från 1973 öppnar med en begravning där en brittisk agent från MI6 möter sitt öde under en jazz-begravning i New Orleans. Mestadels en komisk scen som slutar med att marschbandet börjar spela en munter melodi direkt efter att agenten dött.

Fyra bröllop och en begravning

Den här romcom-klassikern innehåller väl vad som är en av filmhistoriens mest kända begravningar. Det mest magiska ögonblicket är väl när Matthew läser upp en dikt av W.H Alden kallad Funeral Blues.

Star Trek 2: Wrath of Khan

För Star Trek-fans finns det en sak som gör den här filmen extra betydelsefull. Vi syftar förstås på att Spock dör. Det är inte varje film som innehåller en rymdbegravning som lyckas vara både värdig, sorglig och dramatisk.

Häxor, läxor och dödliga lektioner

Heather Chandlers begravning i 90-talsfilmen Heathers är kanske en av tidernas roligaste begravningsscener. Komiken levereras till största delen av prästen som håller i begravningen och hans fåfänga försök att försöka bonda med de unga highschool-eleverna som är där. Det blir ett pinsamt kul tal fyllt av 90-talsslang.

Man on the Moon

Jim Carrey spelar den oefterhärmlige Andy Kaufman i den här filmen från år 1999. Den riktige Kaufman dog i lungcancer och hade en begravning som besöktes av många kända människor. Kaufman spelade också in en video som spelades upp på hans begravning, en fin liten film där han sjöng en bitterljuv variant av Friendly World.

Love Actually

Liam Neesons rollkaraktärs fru begravs efter en lång tids sjukdom och under begravningen pratar han om hur de hade så lång tid på sig att förbereda den här begravningen. De planerade för musiken, Bay City Rollers med Bye Bye Baby (Baby Goodbye) vilket visar att just den här begravningen innebar en del glädje.

The Royal Tenenbaums

Gene Hackmans förrädiske patriark dör tillslut i den här klassikern signerad av regissören Wes Anderson. Begravningen är befriande fri från svarta munderingar, undantaget Ben Stillers karaktärs familj som allihop bär svarta Adidas-tracksuits. Den absurda inskriptionen på gravstenen lär ha influerat mer än en person till att pryda sina egna gravstenar med något liknande.

luster